Családállítás Bécsben

Családállítás Bécsben

„Valamikor minden vérvonalban megszületik egy lélek, amely úgy dönt, hogy gyógyulást hoz őseinek.

Ezek a családfa felszabadulásának született keresői.

Azok a fának a tagjai, akik nem alkalmazkodnak a Családrendszer szabályaihoz, hagyományaihoz, akik gyermekkoruktól folyamatosan forradalmasítani akarták a hiteket, ellentétben haladva a családi hagyományokkal jelölt utakkal, kritizáltak, ítélkeztek és eleve elutasítottak mindent, amit megszokásból cselekszünk….

És ez a gyönyörű lélek talán te vagy. „

Bert Hellinger

Mi is az a családállítás?

A családállításról már szinte mindenki hallott. Egy ideig csak „spiri” körökben tudták mit jelent, és nekem gyerekként úgy tűnt, hogy mindig valami rejtélyes köd lengi körbe.
Napjainkban azonban már nem csak spirituális körökben elismert, és kedvelt módszer. Számtalan pszichológus és terapeuta használja és az elért sikerek magukért beszélnek.

„Amikor az egyén cselekvés előtt áll, a mező emlékezik és megismételhet egy korábbi cselekvést. Ezért fordulhat elő, hogy egy családban ugyanazok a sorsok ismétlődnek. A családi mező emlékezete ugyanazokat a mozgásokat hívja elő. Hellinger megfigyelte, hogy ha ezt a mezőt kívülről egy új szellemi behatás éri, akkor ez az ismétlődés megáll. Ezt követően az egyén képes lesz egy új életszakaszt kezdeni”

A csoportos családállítás

A családállítás nem azt jelenti, hogy az egész családot el kell cipelni magunkkal, hanem azt, hogy a résztvevő állításában – tehát annak az állításában, aki a problémát hozza – a csoport résztvevők által megjelenítjük a család tagjait is (ők a képviselők). Ha tehát valaki úgy érzi, hogy rendezetlen a kapcsolata a szüleivel, akkor elég neki eljönnie. A szülőket otthon kell hagyni (pontosabban a szülőknek nem is kell tudni róla), mert az állításban majd a csoport résztvevői közül fogjuk kiválasztani a szülők képviselőit.

Csoportos családállításban résztvevők

A családállításban résztvevők vagy maguk is állítanak témát (vagyis aktuális problémájukat szeretnék megoldani) vagy képviselnek. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem állítanak, hanem a többieknek segítenek azzal, hogy elvállalnak néhány képviseletet.

Egy családállítás csoport lehet egynapos vagy két napos is. Egy-egy csoporttag problémájával természetesen nem egy vagy két napon át foglalkoznak, hanem kb. egy órán át, amíg az adott téma (az a nehézség, amire az állító a megoldást keresi) állítására, megoldására sor nem kerül. Minden résztvevő állításában azonban részt vesznek mások is, akik az illető családjának a rendszerelemeit (elemek például a testvérek, szülők, stb.) képviselik. Aki képviselőként segít mások állításában, természetesen az is dolgozhat a saját problémájával. Ilyenkor a csoport többi tagja fogja képviselni az ő családtagjait. Ez egy kölcsönös dolog, és elmondható, hogy képviselőként is fantasztikus élményeket kaphat és tapasztalhat meg az ember egy Hellinger terápiás csoportban.

Ha már nem él valamelyik családtag

Sokszor szokott félreértés lenni azzal kapcsolatban, hogy ha már nem él valamely családtag, vagy már meghalt egyik vagy mindkét szülő, akkor ez hogyan jelenik meg a családállításban, ha szükséges az adott családtag is az állítás során. Ilyenkor semmi extra és misztikus dolog nem történik: az adott családtagot is egy csoportrésztvevő képviseli arra az időre, amíg az állítási munka zajlik. Ez a momentum felszabadítóan szokott hatni, hiszen így van lehetősége a témahozónak arra, hogy a problémáját befolyásoló alapkapcsolatait is rendezze.

Csoportos családállítás menete

A csoport tagok a teremben körben foglalnak helyet, így középen nagyobb, üres tér van. Itt fog zajlani az állítási folyamat. A problémával érkező röviden elmondja, hogy mi az az életében, amire megoldást keres, ha kell, akkor a családállítóval röviden átbeszélik a helyzetet. Majd a családállítást kérő kiválasztja a jelenlévők közül azokat, akik a családtagjait fogják képviselni „ideiglenesen”.
A képviselők mozgásai, térbeli elhelyezkedése alapján és a családállító segítségével kirajzolódik az elakadás gyökere, amit aztán feloldanak az állítás során. Hogy a családfelállítás után mire lehet számítani, az egyénenként változó.” Forrás: Léleksziget

Érdekel a következő időpont!

Az általam  tartott családállításokon megengedett, hogy a résztvevők beszéljenek is. Elmondják mit éreznek, milyen érzések vannak bennük a többiekkel szemben.
Annak, aki először jár családállításon megdöbbentő lehet látni, hogy azok az emberek, akik a szerepekbe helyezkednek, anélkül, hogy tudnának róla ki-kicsoda automatikusan leképzik a család viszonyait.
Az ikertestvérek pl. megfogják egymás kezét, vagy akire egy magzat szerepe jutott az édesanya szerepét játszó emberhez kapcsolódik.
Az általam tartott állításokon, nem csak családtagokat, hanem elvont fogalmakat is megszemélyesíthetünk. Ilyen lehet pl. az önbizalomhiány vagy egy betegség.

„A családállítás merőben más szempontból kutatja a problémák okait, mint a legtöbb pszichológiai módszer. A pszichológia sokféle módszere (pl. pszichoanalízis, kognitív terápia, személyközpontú terápia) mindegyik hatékony a maga módján. Közös vonás, hogy azt vizsgálják, hogy mi a gyerekkorunknak az a történése, ami miatt az éppen aktuális problémánk kialakult. A családállítás lényege, hogy lehetnek olyan elakadások az életünkben, amelyeknek a gyökere nem a személyiségünkben, vagy a gyerekkorunkban rejlik. Olyan érzések, viselkedési minták, melyeket a családunkból, szüleinktől, felmenőinktől vettünk át. Ezek lehetnek érzések, viselkedések, akár egész emberi sorsok is, amelyek az életünknek valamilyen elakadásában csúcsosodnak ki.” Forrás: wikipédia

Saját élményeim a családállítással

Emlékszem a legelső családállításomra. Alig voltam 20 éves.

Már akkor is elképesztően vonzódtam minden spirituális és pszichológiai témához, de ott akkor először szembesültem magával a varázslattal.

Csak álltam, és emlékszem azt mondtam magamnak az első állítás után, amiben segítőként vettem részt, hogy ezt nem hiszem el!

Elképesztő élmény volt, ahogy a szerepbe helyezkedve megérkeztek hozzám egy teljesen másik ember érzelmei, félelmei, és soha nem felejtem el, ahogy megtöltötte a testem a mindent elsöprő haragja.
Ez volt az első olyan élményem, amire az agyam nem talált magyarázatot, de a szívem ezután már tudta, hogy minden lehetséges.

Utána eltelt jó pár év. Sok dolog történt velem, haladtam a saját utamon, és a harmincas a húszas éveim végén újra nagyon erősen hívott a belső világom. A saját utam.

Újra ellátogattam pár családállításra, és elindultam a saját magam gyógyításának útján.
Mindig is segítő szakmában dolgoztam. Magától értetődő volt, hogy most is ebbe az irányba indulok el, így számos más képzés, és tanítás mellett úgy döntöttem elkezdem a Hellinger féle családállítás képzést.
Ezután szép lassan kialakult az én saját módszerem, én ezt „integrál szemléletű családállításnak” nevezem.
Általában nőkkel dolgozom, és a saját elköteleződésem a családállításokkal az, hogy a régi női mintákat felülírjuk.

Gyógyítsuk a nővér, és anyasebeket, gyógyulást hozva kollektív és egyéni szinten is.

Hiszem, és tudom, hogy ott, amikor egy nő ítélkezik egy másik nő fölött, amikor irigy egy másik nő sikereire, amikor féltékeny, vagy rosszindulatú, esetleg versengő, vagy kisebbségi komplexusa van, ott régi sérülések, és tanult minták dolgoznak. A női alaptermészet nem ilyen. Mi. Nem. Vagyunk. Ilyenek.

Az utóbbi években számtalan családállítást tartottam magyar nyelven Bécsben, de tartok családállítást Szombathelyen és a szülővárosomban Jászberényben is. Számos más technika és módszer mellett ez mindig egy örök szerelem marad.

Ha felkeltette az érdeklődésed ez a csodálatos módszer jelentkezz a következő csoportba!

Várlak Téged is szeretettel!
Dia